Geplaatst op het Scheldeplein op 7 mei 1992. Het kunstwerk is gemaakt door Hedda Willem Buys in opdracht van WTS architecten als ontwerpers van het winkelcentrum De sculptuur is 16 meter hoog.

Hedda Willem Buys richt zich op de wijde omgeving, waarbij de omgevingsarchitectuur zijn volle aandacht krijgt. Een greep uit de vele uitgevoerde opdrachten: er staat een groot kunstwerk van zijn hand in de tuin van paleis Soestdijk, in de Nationale Investeringsbank in Den Haag, in en om diverse overheidsgebouwen, bij ’t Dorp in Arnhem en ook in het Provinciehuis in Maastricht. Naast het werk als beeldend kunstenaar is hij als vormgevingsadviseur betrokken bij projectteams van o.a. nieuwbouwwijken. Kortom, een veelzijdig oeuvre.

Buys is soms als echt ambachtskunstenaar bezig en dan weer als ontwerper. Hij gaat meestal uit van de aard van het materiaal waarmee hij werkt. Hij doet dat zeer vakkundig en met een bijzonder fijn esthetisch gevoel. In Vlissingen heeft hij drie ontwerpen uitgevoerd.

Als afsluiting van de renovatie van het Scheldeplein, een winkelcentrum gebouwd op een oud fabrieksterrein, is de 16 meter hoge sculptuur “Windvaan” geplaatst, samen met de waterpartij. Ze vormen een herkenning – maar ook een rustpunt (een meetingpoint) in Vlissingen.

Van Hedda Willem Buys staan nog 2 andere werken in Vlissingen, verlichting op de groene boulevard en op het einde van de groene boulevard, een driepotig baken aan zee. Verder bij de Leeuwentrap een golvende stalen wand – windvanger.

1992

Gemeente Vlissingen
schenking Architectenbureau WTS en Aannemer
Scheldeplein
Geschilderd staal – natuurstenen bank
Constructiewerk

Hedda Willem Buys