Jan Haas [Jakarta 26-10-1941] is een van de bekendste kunstenaars van Vlissingen. Zijn beelden zijn te vinden door de hele stad. Het in 2013  geplaatste beeld Maayken Jans Evertsen staat symbool staat voor alle vrouwen die in de Gouden Eeuw achter hun zeevarende mannen stonden.

Admiraliteitsmoeder Maayken Jans Evertsen leefde van 1573 tot 1647. Maayken was de moeder van twee admiralen Evertsen en ook haar man voer over de wereldzeeën.

Maayken Jans was aan wal de drijvende kracht achter het familiebedrijf. Ze regelde bijvoorbeeld dat de schepen eten en drinken aan boord hadden en zorgde voor in totaal elf kinderen en het huishouden.

Het standbeeld voor de admiraliteitsmoeder was de grote wens van historicus en biograaf Doeke Roos sr uit Vlissingen.
www.janhaas.nl

Boulevard Bankert

Brons