Beeld van vallend melkmeisje bij ’t Putje in Oost Souburg. Gerealiseerd door Jan Haas (Vlissingen). In opdracht van wijkcomité – verbeelding van een legende. (1992)

Dit werk van Jan Haas werd gevraagd omdat het gebaseerd is op een oude legende. Op deze plek was vroeger een natuurlijke wel, waarvan het water bekend was om zijn zuiverheid. In die tijd was er een melkmeisje dat zich heel graag met gouden sieraden wilde tooien maar geen geld had om die juwelen te kopen. Ze kreeg toen het idee om de melk die ze verkocht aan te lengen met het water van de wel. En zo, beetje bij beetje begon ze de sieraden te kopen. Maar oh ijdelheid, natuurlijk wilde ze ook graag zichzelf bewonderen, en ging terug naar de wel om zich in het water te kunnen bekijken. En dan komt natuurlijk de moraal van het verhaal: het melkmeisje reikt zo ver naar het water om zichzelf te zien dat ze voorover valt en verdrinkt.

www.janhaas.nl

Particulier initiatief Stichting Oost Souburg

Oost Souburg

brons – op sokkel met tegelwerk

gegoten- metselwerk- tegels

________________

 

fietsroute 3 – 6