Meer beeldende Kunst in Vlissingen

BEELDENDE KUNST IN VLISSINGEN

www.kunstcollectievlissingen.nl
www.panoramawalcheren.nl

Naast werk in de openbare ruimte beschikt de gemeente Vlissingen over een grote kerncollectie schilderkunst, ruimtelijk werk en fotografie. De werken hangen en staan vooral in het stadhuis te Vlissingen.  De rest staat veilig opgeslagen. Alle werken zijn te bekijken op  www.kunstcollectievlissingen.nl

 

Het archief beslaat een tijdsbeeld dat van midden jaren ’60 tot 1987 vooral bestaat uit kunstwerken verworven via de Beeldende Kunstenaars regeling (BKR). Hieruit is jaren geleden een selectie gemaakt die heeft geleid tot de kerncollectie.  Een waardevol tijdsbeeld.

Aansluitend zijn aankopen, schenkingen en opdrachten tot medio 2006 vooral geïnitieerd vanuit het voormalige Buro Beeldende Kunst, de Advies Commissie Beeldende Kunst en gemeente Vlissingen.

_______________________________________________________________________________________

GESCHIEDENIS PRESENTATIEPLEKKEN IN VLISSINGEN:

Sinds 1980 wordt er een spannend en actueel beeldend kunst programma
gevoerd in Vlissingen. Op verschillende locaties ontstaat er een levendig en
inspirerend kunstklimaat.

BELLAMY19 – Van 1980 tot 1998 exposeren 138 internationale kunstenaars
in de grote zaal van het voormalige Stedelijk Museum Vlissingen. Ook vinden
regelmatig kunstmanifestaties plaats.  De Watertoren was vanaf 1989 de
ruimte voor beeldende kunst waar o.a. veel experimentele  kunst van
(inter)nationale kunstenaars te zien was.

De naam BURO BEELDENDE KUNST ontstaat in 1988. Buro BK organiseert
(inter)nationale projecten in Vlissingen en daarbuiten en beheert de
kunstuitleen, Kunst in de openbare ruimte en de Kerncollectie Vlissingen.
Dankzij Artist in residence plekken en actuele tentoonstellingen zet Buro BK
Vlissingen sindsdien stevig op de landelijke kunstkaart.

WATERTOREN AK – Van 1989 tot 2006 wordt de voormalige watertoren van Oost Souburg het nieuwe centrum voor actuele kunst. Buro BK legt hier het accent op experimentele kunst. In 2006 wordt de Watertoren overgenomen door de Stichting IK – Jan van Munster.

WILLEM3 – In 1999 wordt de oude Willem3 kazerne in gebruik genomen. Vaste en tijdelijke kunstenaars komen hier wonen, werken, experimenteren en exposeren. De dynamiek van de hedendaagse kunst komt hiermee terug in de Vlissingse binnenstad. Het werk dat kunstenaars tijdens een Artist in Residence produceren is gerelateerd aan Vlissingen, de zee, de kust en de bewoners. Op de benedenverdieping bevinden zich de expositieruimtes, die naast de tentoonstellingen van Buro BK tot 2003 deels ingevuld werden door Galerie van de Berge uit Goes, Galerie Insitu uit Aalst (BE) en de kunstuitleen.

Buro BK realiseert, naast tentoonstellingen in Willem3 en tot 2006 in de Watertoren AK in Oost Souburg, kunstprojecten in de stad. De bekendste zijn ‘Mijn Domein’ in de Zware Plaatwerkerij en ‘Insomnia’ in de Timmerfabriek.
Tot twee maal haalt Vlissingen de top drie van Kunststeden in Nederland.

In 2009 vestigde kunstwerkplaats KipVis zich in een voormalig schoolgebouw aan de Dreesstraat 2 in de wijk Paauwenburg in Vlissingen. KipVis biedt werkruimte voor [gast]kunstenaars en creatieven. Vanaf 2014 wordt hier gewerkt aan de realisatie van een grafische werkplaats en het tot stand brengen van een beeldenroute in het naastgelegen park aan de Sloeweg.

Vanaf 1981 tot 2012 was Leon Riekwell coördinator beeldende kunst in dienst van de gemeente Vlissingen en organisator van de activiteiten op de diverse locaties. Na zijn pensionering nam Bianca Runge van 2012 tot 2015, in opdracht van Cultuurwerf, het stokje over als programmeur voor Willem3. Tot eind 2015 werden exposities georganiseerd in de voormalige Willem3 kazerne aan de Oranjestraat 4 in Vlissingen. Hier bevonden zich ook Kunstuitleen Walcheren, kunstenaarsstudio’s, ateliers, het kantoor van Cultuurwerf en het Vestzaktheater.

Sinds 31 december 2015 zijn de deuren van de expositieruimten, Kunstuitleen Walcheren en Vestzaktheater in Willem3 gesloten. De sluiting is het directe gevolg van ingrijpende bezuinigingen door de gemeente Vlissingen.

Cultuurwerf is in opdracht van de gemeente verantwoordelijk voor expo’s, concerten en festivals in Vlissingen.
Vlissingen, de stad als podium.
Het kantoor van de Cultuurwerf is sinds 1 januari 2016 verhuisd naar het MuZEEum, Nieuwendijk 15 in Vlissingen.

Het beheer van de kerncollectie ligt sinds eind 2015 bij de gemeente Vlissingen.