Een eerbetoon aan de gesneuvelde zeelieden in de 2e wereldoorlog.

Het koopvaardijmonument bestaat uit vier onregelmatig gevormde schijven die doen denken aan water en wolken. De schijven zijn met elkaar verbonden door drie verticale staven: masten, die de lucht in steken maar ook wegzinken in het water. Daarin ligt de betekenis van het beeld: het herinnert aan de vernietiging van vele koopvaardijschepen door Duitse beschietingen en aan de honderden bemanningsleden die daarbij om het leven kwamen. Wessel Couzijn nam met het ontwerp voor het “Koopvaardijmonument” in 1951 deel aan een prijsvraag voor een beeld in Rotterdam. Het bleek te vooruitstrevend. Zijn collega Fred Carrasso kreeg de opdracht. Dit beeld is geplaatst in Rotterdam – “De Boeg” aan de Maaskade. De gemeente Vlissingen ‘ontdekte’ het ontwerp en vanwege de hoge prijs werd het beeld een aantal jaren gehuurd. Het beeld kostte indertijd zo’n € 40.000.-. Uiteindelijk bleek aankoop toch goedkoper. De aankoop was de aanleiding tot veel commotie onder de lokale kunstenaars, die van mening waren dat het geld beter geïnvesteerd kon worden in lokaal kunstbeleid. Ook toen was een vorm van protectionisme de kunstwereld niet vreemd en correspondeerde niet met de politiek en gemeentelijk kunstbeleid. Het beeld is op dit moment een topstuk in de collectie.

Wessel Couzijn was een van de weinige Nederlandse beeldhouwers, die na de tweede wereldoorlog experimenteerde met vorm en materiaal. In plaats van het exact uitvoeren van een model, liet hij zich leiden door wat er al werkend met het materiaal gebeurde. Dat leidde vaak tot aangrijpende, expressieve beelden, die steeds abstracter werden. Maar altijd bleef de band met de zichtbare werkelijkheid bestaan. Hoewel het Vlissingse beeld strakker is uitgevoerd dan het oorspronkelijk in brons gedachte ontwerp is het ‘Koopvaardijmonument’ typerend voor het latere werk van Wessel Couzijn (+ 1983).

Het beeld werd in 1974 aan de entree van de binnenstad geplaatst. Op een plein voor de voormalige Scheldesmederij, KMS de Schelde. Dit werd in de jaren ’80 afgebroken om plaats te maken voor het huidige winkelgebied rond het Scheldeplein. Het beeld verhuisde in 1982 op aanwijzing van de kunstenaar naar de gerenoveerde boulevard.

In 2014 werd het tijdelijk verwijdert ivm de herindeling van het gebied. Zomer 2015 is het beeld, enkele meters verderop herplaatst.

 

1974 (huidige locatie 1982 – tijdelijk in opslag 2014)

Gemeente Vlissingen

Werd eerst een aantal jaren gehuurd vóór aankoop

Boulevard Evertsen

RVS

fietsroute 1 – 12

fietsroute 2 – 20