Een bronzen beeld van de kunstenaar Jan Haas (Vlissingen), geplaatst in Westduin in 1982. Op twee meter hoge stoelen torenen een man en vrouw boven iedereen uit. Het wankele evenwicht symboliseert het riskante van onze technologische maatschappij.

Boven de bosjes torenen twee stoelen uit, waarop een man en een vrouw zitten. De man is gekleed in een hemd, de vrouw heeft slechts een doek om haar schouders. Beiden houden hun ogen gesloten. Ze zien er kwetsbaar uit op hun bizar hoge stoelen, die in wankel evenwicht overeind blijven. Ze hebben ook iets ongenaakbaars, teruggetrokken hoog boven de aarde. Haas maakte “Het paar” als symbool voor de hedendaagse mens, die zich in onwetendheid losmaakt van de natuur, vertrouwend op de techniek. Maar dit evenwicht is uitermate wankel geworden.

In Vlissingen staan verschillende beelden van Jan Haas. Als inwoner van de stad heeft hij in het kader van de BKR opdrachten uitgevoerd, maar ook buiten deze regeling heeft hij werk gerealiseerd. Jan Haas is autodidact. Tekenen is de basis voor zijn werk, maar hij manifesteert zich ook als schilder, etser en beeldhouwer. Basisthema’s in zijn werk zijn menselijke relaties en de natuur.

www.janhaas.nl

Meer info:

 

Het Paar

Jan Haas

1982

Gemeente Vlissingen

BKR commissie

Wandelgebied Skandia Sauna – Westduin

Brons

Gegoten

fietsroute 2 – 36