In het park aan de Koudekerkseweg ziet u dit object van de kunstenaar Eddy Quite (Vlissingen), gerealiseerd in 1983. Het is een beeld in de traditie van de “minimal art” dat wil zeggen met eenvoudige middelen een inbreng hebben in architectuur en/of landschap.

Het lijkt alsof de cirkel voor meer dan de helft in de grond zit; waardoor de suggestie wordt gewekt dat de rest volgt, maar het omgekeerde zou ook mogelijk zijn: de cirkel zakt langzaam in de aarde weg. Het stralende wit biedt associaties met licht en de plaatsing is zodanig dat de boven de zee ondergaande zon in het verlengde van deze cirkel ligt.

Een expositie die hij ooit zag heeft veel invloed gehad op zijn werk, het waren tekeningen van kathedralen die op een zeer elementaire manier gemaakt waren. Hierdoor is hij zich meer gaan richten op de essentie in het spanningsveld tussen realiteit en verbeelding, zodat hij kan komen tot een vorm die gewoon oké is.

Dit cirkelfragment kan dan ook gezien worden als een symbool van tijd en eeuwigheid: de omgeving kan veranderen, vergaan, de cirkel blijft.

Eddy Quite is geboren in Vlissingen (1947) en studeerde aan de kunstacademies in Brugge, Brussel en Oostende. Schoonheid en vormgeving zijn voor hem essentieel.

Quite is vooral een tekenaar die een interactie opbouwt met het materiaal waarmee hij werkt. In grote tekeningen maakt hij gebruik van oervormen die tijdloos zijn, velden die een spanning blijven behouden omdat ze ondefinieerbaar zijn, rust geven en die hem ook nooit vervelen.

Hij heeft een hele weg afgelegd om tot deze vormen te komen, een constante zoektocht naar de essentie, rust, stilte, naar een wereld die hij in zich heeft, een filosofie die hij zich eigen heeft gemaakt.

1983

Gemeente Vlissingen

BKR

Koudekerkseweg/Park

Marmer

Gezaagd marmer

fietsroute 1 – 4

fietsroute 2 – 26