Sinds 1984 markeert de ‘Open Zuil’ van André Volten (overleden 2001) de kruising van Boulevard de Ruyter en de Coosje Buskenstraat. Het is geen beeld in de gebruikelijke zin van het woord. ‘Open Zuil’ is niet meer dan een slanke, naar boven taps toelopende cilinder, waarvan het bovenste deel over de basis lijkt geschoven. Aan de kant van de Coosje Buskenstraat liet de beeldhouwer een sleuf open. Dat brengt een extra spanning in de zuil en doet hem nog hoger lijken dan hij al is. Meestal is een zuil een dragend gedeelte van architectuur. Hier kun je zeggen dat hij de omgeving draagt. Land, lucht en water komen extra tot leven door het contrast met de glanzende vorm.

De zuil is een geschenk van de Koninklijke Maatschappij de Schelde, die in 1975 100 jaar bestond. Oorspronkelijk zou André Volten een beeld maken voor het Stadhuisplein. Dat ging niet door, onder meer omdat het de parkeermogelijkheden beperkte en ook lastig was in verband met de jaarlijkse taptoe. Het nieuwe ontwerp uit 1982 is speciaal voor de huidige locatie ontworpen.

André Volten was een ideale beeldhouwer voor deze opdracht. Hij werkte al sinds de jaren ’60 met industriële materialen en laste bijvoorbeeld beelden van stalen H-balken. Door hun lengte te variëren en ze afwisselend horizontaal en verticaal te plaatsen wist Volten er geraffineerde combinaties mee te maken.

Zijn werk is puur: Hij beeldt niets uit of af, maar concentreert zich op vorm en constructie met eenvoudige materialen. Daarbij staan verhouding, gewicht, ritme, verticaal en horizontaal centraal. Dat zijn de wezenlijke onderdelen van sculptuur en daar was het Volten om te doen. En natuurlijk om de werking van het beeld in zijn omgeving. ‘Open Zuil’ is daarvan een indrukwekkend voorbeeld. Het beeld kreeg in de volksmond de naam “bonus staak’ omdat in het jaar van de schenking de gebruikelijke bonus niet uitbetaald werd aan de Scheldewerknemers door tegenvallende jaarcijfers. Dit vormde een schril contrast met de schenking van dit, in hun ogen, dure kunstwerk.

20-10-2016 Beeld verwijderd

1984

KMS de Schelde

schenking: KMS De Schelde schenking aan de stad

Boulevard de Ruyter/Coosje Buskenstraat

RVS/plexiglas/verlichting

constructie en laswerk

fietsroute 1 – 16

fietsroute 2 – 16