Jan Haas | Zeevaartscholier. Dit beeld dat in de volksmond “blik” wordt genoemd stelt een zeevaartscholier voor in oud uniform. De zeevaartschool als opleidingscentrum in een havenstad vormt natuurlijk een belangrijk onderdeel in de Vlissingse samenleving. Dit was de rede waarom het Maritiem Instituut van Vlissingen Jan Haas heeft gevraagd dit beeld te maken. De bijnaam “blik” komt vanwege het embleem dat op de pet werd gedragen.

Kunst maken is het avontuur van zijn leven zegt Jan. Het beleven van zijn avontuur doet hij vooral in zijn atelier, hoewel hij daarbuiten ook heel wat gezworven, geleefd en gereisd heeft, in Griekenland, Portugal, een fietstocht door China…….

Het zijn zowel deze reële reizen als zijn atelier – droom -reizen, die hem continu confronteren met paradoxale vraagstellingen, cultuurverschillen en overeenkomsten waarbij hij de antwoorden in zijn werken uitdrukt.

www.janhaas.nl

1990
Maritiem Instituut de Ruyter
Boulevard Bankert
Brons/Natuursteen