De architect en beeldend kunstenaar Leonardo Mosso (Italië) ontwierp voor Kunstruimte deWILLEM3 een installatie van lichtstructuren die hij de titel gaf “Lichtwolke-Willem3”. Het is een ode aan architectuur en de stad Vlissingen waar hij diverse malen betrokken was bij beeldende kunst projecten met lichtstructuren.

De filosofie en ontwikkeling van het werk van Leonardo Mosso met als bindend element complex ogende maar heldere structuren is diverse malen vergeleken met de driedimensionaliteit in de primaire vormtaal van kunstenaars als Christo, Serra, Ruckriem en Donald Judd.

Zijn lichtstructuren in Vlissingen zijn een subtiele toevoeging aan de architectuur met respect voor de bouwstijl van de voormalige Willem lll Kazerne uit 1850. De lichtstructuren attenderen de passant op de specifieke elementen van het monumentale gebouw en tevens de nieuwe functie als kunstcentrum. Overdag reflecteren de buizen het licht en vormen wisselende schaduwen. Bij donkerder weer, het invallen van de duisternis en ’s nachts veranderen de sculpturen in een ruimtelijke ritmische tekening van licht. In contrast met de harde neons van wervelende reclame vormt het een poëtisch beeld in de stad, die de passant van veraf lokt.

‘De Opening”, 27 oktober 1999 is verricht door Mr. Pieter van Vollenhoven

1999
Gemeente Vlissingen i.s.m. aannemer en woningvereniging
Gevel en dak van deWillem 3
neon-buizen in lexaanpijp en rvs staal
neon sculptuur