Kunstwerk van Martin Riebeek (Breda), bestaande uit drie neons en diverse lichtobjecten in de Bloemelaan, een straat van 600 meter lengte. Gerealiseerd bij de renovatie in samenspraak met de buurt als verwijzing naar onze multiculturele samenleving. (2003)

De aanblik van de Bloemenlaan veranderde door dit bijzondere kunstproject. Op drie plaatsen zijn neonreclames te zien en aan lantaarnpalen zijn lichtbakken bevestigd met teksten en afbeeldingen. De lichtobjecten verbinden als een snoer de uiteinden van de ca. 600 meter lange laan met elkaar en geven de wandeling langs de huizen, vooral ’s avonds, iets feestelijks. De dertien lichtaccenten bestaan uit heldere, kleurrijke symbolen, voorstellingen en woorden. Taal en tekens zijn internationaal gekozen, hetgeen aansluit bij het internationale karakter van Vlissingen als havenstad, maar ook bij de uiteenlopende culturen die in de buurt aanwezig zijn.

Ook wilde de kunstenaar de illusie scheppen van een uitgaanscentrum, de fantasie stimuleren. ”Het heeft te maken met dromen en verlangens, zoals je in het echte Las Vegas hoopt de slag van je leven te slaan om daarna al je wensen te vervullen, zoals de neon “One wish and a verry big Fish’ verbeeldt. Voor de meeste mensen blijft dat een illusie, maar met dromen is niets mis. Met je verbeeldingskracht als inspiratiebron kan je ook veel van je leven maken” (Riebeek). De kunstenaar maakt eerst precieze tekeningen, die hij later op de computer uitwerkt. Een gespecialiseerd bedrijf snijdt dan in gekleurde folie de ontwerpen uit en bevestigde ze aan de binnenzijde van doorzichtige kunststofbakken. Een ander bedrijf voerde de neons uit.

www.martinriebeek.nl

2001
Gemeente Vlissingen
Bloemenlaan
gekleurde folie, kunststofbakken, neon
computer/ licht-techniek

 

Martin Riebeek