Kunstwerk van Wies de Bles (Heinkenszand) – aan het Bastion van Oost Souburg ligt langs de kreek op een verscholen plek een krokodil op boomstronk als sprookjesachtige verrassing voor de wandelaars. Realisatie 2003.

Ook dit werk van Wies de Bles heeft dezelfde vraagstelling als haar andere werk in Oost Souburg Trompe l’oeil : “Wat kan tegelijkertijd gebeuren ?” Vandaar ook de titel Symbiose. Hoe komt dit dier uit een tropisch paradijs hier terecht, in dit nuchtere Zeeuwse landschap? Hoe kunnen oorsprong en eindbestemming samen gaan? Vanuit het standpunt van de opdrachtgever (Gemeente Vlissingen) ging het in eerste instantie om de plek: de dijk symboliseert het Bastion en men wilde mensen aantrekken om wat verder te wandelen en andere landschappen te kunnen bezichtigen. Het is ook een soort meditatieplek, er is rust en stilte. Ook voor de Bles was deze locatie een uitdagend gegeven en ze voelde zich aangesproken door deze verassende plek uit het zicht van de bewoonde wereld. Je kan er even ontsnappen aan de realiteit van de dagen je verplaatsen in een tijdloze rust, met slootjes van vroeger, scharrelende eenden, een reiger op de loer. De krokodil heeft een stok van de boomstam in zijn bek, grijpt in, in de natuur, maar geeft ook een niet-agressieve boodschap door (een krokodil met een stok in zijn bek kan niet bijten), pinkt zelfs de symbolische krokodillentraan weg. De opgezette krokodil werd via internet besteld, en moest een nacht “geweekt” worden om het lichaam handelbaar te maken en de positie vinden zoals Wies de Bles die voor ogen had. Wies de Bles werkt niet vanuit een tevoren opgestelde theorie, maar reageert op het samenspel van intuïtie (subjectief) en verstand (objectief). Het kunstwerk “Symbiose” ziet ze in zijn meerduidigheid als een ingreep, die echter de verstilde ruimte niet aantast maar zich gedraagt als een sfeer in een sfeer. Twee eenheden van verschillende natuurlijke geaardheid: het oer-Hollands landschap en een exotisch tafereel passen zich als vanzelfsprekend aan elkaar aan en intensiveren de locatie. Het geheel wil een opmerkelijke vervreemding oproepen, een ongewoon verschijnsel. Tevens wil het uitnodigen plaats te nemen, te ‘zijn’, in gezelschap van een dier dat alle tijden heeft overleefd en stil, geheimzinnig en behoedzaam wacht en waakt aan de overkant. Het kunstwerk “Symbiose” biedt een bespiegeling over begrippen als logica en de tijd, waarin alles een begin en einde heeft in de oneindigheid der dingen.

www.wiesdebles.nl

2004
Gemeente Vlissingen
Einde van het Bastion, achter de dijk (Oost-Souburg)
brons (250x50x70) gegoten